Ping Films

Едно от основните тайнства в живота на всеки християнин е тайнството брак. Лишен от светска суматоха, естествен и много личен, точно такъв трябва да бъде запомнен от младоженците, следователно до голяма степен зависи пряко от заснемане на сватба в храма. Как да намерите добри видеографи?

И радост, и страхопочитание при заснемане на сватба

Има няколко добри съвета, за заснемане на този важен етап – сватбената церемония в храма. 

 • Свещеническа лоялност. Повечето сватбени свещеници знаят, че сватбата евентуално ще бъде заснета в храма, но всички добри видеографи трябва да поискат лично разрешение и благословия да снимат.
 • Целият процес. Сватбеният видеооператор трябва да е готов да заснеме целия свещен процес без прекъсване.
 • Без светкавица. От прозорците в църквата има достатъчно светлина, а още повече, ако те са разположени и в куполната част. Дори ако църквата е малка и в нея цари здрач, не се препоръчва използване на неестествена светкавица, за да се постигне ефект на тайнство, сакралност, нещо много лично.
 • Репортажно заснемане. Характеристиките на заснемането на сватба са също и във факта, че са забранени кадри от сценичен характер. Тоест, не можете да позирате в църквата за репортажно заснемане. И младите хора, и операторът, и гостите трябва да знаят за това.
 • Важни моменти. Заснемането на тайнството на сватбата на видео трябва да съдържа следните важни моменти от тази свещена процедура, а именно: размяната на пръстени, отговорите на младите на въпросите на свещеника, поставянето на венци на главите на младоженците, процесията около катедрата, свещеникът чете назиданието при Царските двери и краят на тайнството – поздравления към гостите и тържествено излизане от Църквата.
 • Правилно местоположение на оператора. Всички добри видеографи познават основните правила за пребиваване в църквата, а именно: забранено е да се намирате в зоната между свещеника и младоженците, между младоженците и Царските двери, както и на една линия със свещеникът.
 • Технически точки. Операторът трябва да посети храма предварително и за предпочитане в същия час, в който ще се извърши тайнството, за да се ориентира в осветеността. Това е необходимо за избор на технически елементи и изясняване на други професионални въпроси, за да се постигне професионално видео заснемане на венчавка в Църква.

Тайните на сватбената видеография

Всички добри видеографи знаят, че тайнството на обреда е тайнство за това, за да остане такова за младите. Освен това, местоположението в Църквата задължава към скромност, сдържаност.

И така, няколко фини нюанса:

 • Цялото заснемане на сватбата в Църквата се извършва тихо, незабележимо, в никакъв случай не се пречи на свещеника, младите хора и гостите.
 • За жена оператор е задължително дискретно облекло.
 • Особеностите на заснемането на сватба за мъже оператори също трябва да се приемат отговорно.
 • Общото поведение е „невидимо“. Това се отнася не само за ненатрапчивото и тихо движение около храма, но също така не се препоръчва привличане на вниманието когато операторът променя елементите на техниката или я настройва.

И операторът, и младоженците трябва да подходят отговорно към видеозаснемането на сватбата. Надяваме се, че нашите съвети ще ви помогнат да се ориентирате в тънкостите на създаването на филм от сватбения процес и като ги имате предвид, ще се радвате на страхотно сватбено видео!