Ping Films

Когато отмине денят, за който сте се подготвяли толкова много време и за който сте отделили толкова много усилия, остават само спомени за него. За да бъдат тези спомени не само в ума ви, но и материализирани в живота, трябва да ги пазите по възможно най-добрия начин. Можете да направите това с фотография и видео.

Като начало трябва да решите какво очаквате от вашата видео сватба – искате ли цял снимачен ден или само най-важните моменти от вашето сватбено тържество; ще заснемете ли предварително част любовната история или не? Какъв бюджет сте отделили за заснемането на вашата сватба? След като отговорите на всички тези въпроси, можете спокойно да пристъпите към избора на оператор за вашата сватба.

Как да не сгрешите в избора?

Както при търсенето на всеки изпълнител за вашия голям ден, добре е да разгледате портфолиото на видео оператора. Обикновено в него са изложени най-добрите творби и непрекъснато се актуализира, следователно, разглеждайки го, можете да прецените не само нивото на професионализъм, неговите идеи и сценарии, но и майсторството му, което го отличава от много други.  

Какво да търсите при избора на видеооператор?

Както вече казахме, първата стъпка е да разгледате работата на видеооператора, да определите сами дали харесвате стила му на работа, колко гъвкав е той, може ли да се справи с характеристиките на снимане, които искате. В крайна сметка всяка двойка е уникална и всяка сватба, дори и с известна прилика, не може да бъде същата.

Ако сте избрали професионалист за вашeто сватбено видео, но се съмнявате дали ще можете да работите с него, дали ще ви е удобно и спокойно с този човек (и това е важно, защото ще прекарате най-важното събитие в живота си един до друг), тогава можете просто да поискате да заснеме предварителна любовна история за вас, което ще бъде много по-евтино от заснемането на цялата сватба. Така ще се убедите дали този специалист е подходящ за вас.

Препоръчително е да се обърне внимание на опита. Все пак едно видео за сватба има своите специфики. Не можете да повторите този ден, така че професионалният сватбен видео оператор трябва да бъде бърз и да е запознат с всички нюанси на сватбеното тържество. Такива умения идват само с опит, така че опитът е необходим и важен тук.

Важни точки за обсъждане с видеооператора

  • Брой часове снимане
  • Вид заснемане (постановъчно, репортажно или комбинирано)
  • Качеството и дължината на самото видео
  • Време за изпълнение на поръчката
  • Хонорар

Не се колебайте да обсъдите с изпълнителя всички малки неща, които ви тревожат, защото празникът е ваш и само вие можете да решите как ще бъде и в живота, и на видеото.

Видеооператорът е човек, който професионално снима сватби, така че има повече опит от вас. Не се страхувайте, консултирайте се с него, направете своите предложения и ги коригирайте заедно.

Трябва да станете приятели поне за един ден – приятели, които знаят почти всичко един за друг (в случая това се отнася до историята на познанството на двойката, различни комични ситуации и нелепи случаи и т.н.), не без значение е колко спокойни и естествени ще се чувствате пред камерата.

Обяснете на видео оператора какво точно искате да получите в крайна сметка. Ако не сте сигурни, изгледайте няколко клипа в интернет и му покажете тези, които ви харесват най-много. Покажете му също и какво не бихте искали да има на вашето видео.